De naam D’Ieteren Group doet ongetwijfeld een belletje rinkelen. De Belgische beursgenoteerde automotivegigant is zijn ambitieuze toekomstplannen as we speak aan het consolideren. Dat vertaalt zich onder meer in de uitbouw van D’Ieteren Park, een immense site in Kortenberg (BE) waar duurzaamheid en circulariteit centraal staan. Met edibo aan het hoofd van de uitvoering. Projectleiders Ruben Bloemen en Kris Verbruggen praten u helemaal bij.

Met z’n allen naar Kortenberg

D’Ieteren Park wordt de toekomstige uitvalsbasis voor de werknemers van D’Ieteren Automotive en hun financieringstak VDFin. Vandaag zitten zij nog verspreid over meerdere locaties over het land, straks verzamelen ze in Kortenberg. Onze constructive challengers maken deel uit van het ambitieuze bouwteam dat voor een huzarenstukje op meerdere niveaus moet zorgen:

  • De renovatie en herbestemming van een voormalige showroom tot een moderne, multifunctionele persruimte en burelen (fase 1)
  • De renovatie van het bestaande Technical Training Center, het opleidingscentrum dat omgedoopt zal worden tot D’Ieteren Academy (fase 1)
  • De sloop van het voormalige contact center en showroom, en de nieuwbouw van D’Ieteren House, het toekomstige hoofdgebouw met hypermoderne burelen en een kantine voor de werknemers (fase 1)
  • De ingrijpende renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw voor de financiële diensten van D’Ieteren (fase 2)

Vijfvoudige challenge met hoge BREEAM-ambities

Bij edibo zijn we zowel aan zet voor de bouwwerken als voor de technieken en binnenafwerking. Een project dat ons qua organisatie en expertise tot het uiterste van ons kunnen pusht, dixit projectleiders Ruben Bloemen en Kris Verbruggen.

1. Uitgebreid wensenpakket vs. strak budget

Ruben Bloemen: “D’Ieteren Group is een immens bedrijf, met daaronder een breed scala aan diensten. Quasi iedere aparte dienst heeft ook nog eens aparte bouwkundige wensen binnen dit project. Daartegenover staat een challenging budgetoefening. Uiteraard vergt dit een extra nauwgezette coördinatie met alle partijen binnen het bouwteam.”

2. Race tegen de verhuisklok

Kris Verbruggen: “Momenteel huurt D’Ieteren Group kantoorgebouwen voor de werknemers die straks naar Kortenberg verhuizen. Die huurtermijnen lopen stilaan op hun einde. We hebben met andere woorden een strikte timing waar we ons aan dienen te houden. Eind dit jaar ronden we fase 1 volledig af. Voor fase 2 is de deadline maart 2025. Pittig, zeker als je weet wat voor een regenachtige maanden we te verduren hebben gekregen.” 

3. “Afgeklokt op 3% bouwafval”

Kris Verbruggen: “D’Ieteren Group heeft bovendien de ambitie uitgesproken om met zijn immotak tegen 2040 volledig CO2-neutraal te zijn. Dat wil het ook doortrekken in zijn gebouwenpark en zelfs in de bouwwerken zelf. In de praktijk betekent dit dat de werken gebeuren volgens de BREEAM Outstanding-normen.”

“We dienen dus de minimumwaarden te bereiken op vlak van CO2-uitstoot tijdens de bouw van dit project. Op vlak van materiaalgebruik, milieu, transport, noem maar op. Het maximaal hergebruiken van bouwpuin voor funderingen om zo het afval te minimaliseren is maar één van de vele voorbeelden hiervan. Uiteindelijk slaagden we erin om het niet-hergebruikte bouwafval te beperken tot amper 3%.”

Dit project bestaat uit een uitdagende mix van prefab bouwelementen en traditionele bouwmethodes, maar ook van beton- en houtstructuren.

4. Circulair paradepaardje

Ruben Bloemen: “Daarnaast staat circulariteit duidelijk voorop. D’Ieteren House is daar de exponent van geworden. Zo bestaat het gebouw uit twee vaste zijbeuken uit ter plaatste gestort beton. Daartussen bevinden zich beton- en houtstructuren die eenvoudig gedemonteerd en verplaatst kunnen worden, mocht een specifieke ruimte een andere invulling krijgen in de toekomst. Ook brachten we al doorvoeren aan met het oog op bijkomende technische voorzieningen in de toekomst.”

5. Nieuwe grenzen verlegd

Dat we bij edibo een voorliefde hebben voor projecten waar we even zelf met de mond vol tanden staan, is u wellicht al bekend. Wel, op de schaal van challenging bereikten we met dit project nieuwe, ongekende hoogtes.

Ruben Bloemen: “Los van de BREEAM-doelstellingen en de intense organisatie hebben we ook op bouwkundig vlak onze grenzen als bouwbedrijf afgetast. Zo bestaat dit project uit een uitdagende mix van prefab bouwelementen en traditionele bouwmethodes, maar ook van beton- en houtstructuren.”

“Misschien wel hét mooiste voorbeeld van hoever we kunnen gaan in het meedenken en uitvoeren, is hoe we een alternatief uitwerkten voor de ondersteuning van de betonnen sierluifel tegen de voor- en achtergevels van D’Ieteren House. Het oorspronkelijke idee was om deze te ondersteunen met houten stammen, maar dit paste niet meer in het budget.”

“Uiteindelijk plaatsten we maar liefst 46 ter plaatse gestorte witte betonnen kolommen van elk 11 meter hoog. Om elke individuele kolom zonder stortnaad af te kunnen werken, dienden we deze telkens op minder dan drie uur te storten. Alles samengenomen, hebben we deze stortwerken in amper vier dagen afgerond, inclusief ontkisten. Een heel stevige prestatie. Dit allemaal dankzij de massale ad hoc mobilisatie van onze eigen werfcollega’s en een sterke voorbereiding vooraf samen met de betonleverancier.”

Typisch edibo?

Over hoe we onze naam als moderne industriebouwer binnen dit project waarmaakten, klinkt het unisono bij beide projectleiders.

“Bij de werken aan D’Ieteren Park is quasi alles gepasseerd binnen onze expertise en ervaring. Zo ver als dit zijn we nog nooit gegaan. Onze extreme flexibiliteit en betrokkenheid als bouw(team)partner deed de rest. We schakelden proactief om van één naar twee uitvoeringsteams, plaatsten een dedicated werkvoorbereider op onze plannen en BIM-modellen, en kregen zelfs de hulp van onze edibosud-collega’s. Dankzij deze team effort zijn we goed op weg om misschien wel een van de strafste edibo-realisaties van de laatste 15 jaar te realiseren.”

Welke tour de force heeft u voor ons in petto?

Bent u overtuigd geraakt van de manier waarop we als industriebouwer zelfs de meest complexe projecten aanpakken? Bij edibo luisteren we met veel plezier naar de plannen voor ùw toekomstig project. Neem contact op met ons en we brengen alles in orde voor een eerste vrijblijvende kennismaking. Intussen nodigen we u uit om onze voorbije realisaties beter te leren kennen.