In 1989 kocht Morssinkhof Rymoplast een bouwgrond op een boogscheut van onze hoofdkantoren in Lommel, niet wetende op dat moment dat we quasi buren zouden worden. Vandaag vallen de gezamenlijke projecten tussen het plasticrecyclingbedrijf van Nederlandse origine en edibo niet meer op een hand te tellen. Tweede generatie van het familiebedrijf in volle expansie, Rolf Morssinkhof, zoomt in op deze vruchtbare wisselwerking tussen beide partijen.

Geruststellende kennismaking

Eind jaren 80 landde Morssinkhof Rymoplast op “ons” bedrijventerrein Maatheide in Lommel. Het werd de eerste Belgische vestiging van het Nederlandse recyclebedrijf, een sector waarin het op dat moment al twee decennia naam en faam maakte.

“Toen mijn vader het bedrijf begin jaren 70 oprichtte, waren we echte pioniers op het vlak van plasticrecycling. De jaren en decennia nadien werd plastic almaar meer waard. Het bedrijf trok de landsgrenzen over en uiteindelijk beslisten ook mijn twee broers en ik om in het familiebedrijf te stappen.”

“Zelf werd ik verantwoordelijk voor de zogenaamde flexibels. We vestigden ons in Lommel, het moment waarop ik Nederbelg werd (lacht). Helaas leerden we edibo pas kennen bij de eerste uitbreidingswerken in 1990, want de bouw een jaar eerder – via een andere aannemer – was indertijd allesbehalve vlotjes verlopen.”

“Toen onze architect ons in contact bracht met edibo kenden we hen nog niet, ook al waren ze vlakbij gevestigd. Daar zou de jaren nadien snel verandering in komen. De eerste samenwerking was meteen een groot succes, daarna zijn ze nog zeker zo’n zes keer aan zet geweest op onze Lommelse site. Tot op de dag van vandaag hebben ze ons helpen uitbreiden tot een site van zo’n 10 hectare groot. Telkens ging het om speciaal maatwerk, want je neemt buren over en maakt telkens nieuwe verbindingen tussen constructies.”

“Op zo’n moment moet je kunnen rekenen op een hoofdaannemer die altijd creatief mee nadenkt over de volgende stappen, maar tegelijkertijd ook flexibel is, snel weet te handelen en zijn klant aanvoelt. Die balans vonden we snel en zorgde zo voor het nodige vertrouwen.”

Rolf Morssinkhof (rechts): "De eerste samenwerking met edibo was meteen een groot succes. Tot op de dag van vandaag hebben ze ons helpen uitbreiden tot een site van zo’n 10 hectare groot."

Toekomstige challenges in recyclingland

Anno 2024 is Morssinkhof Rymoplast actief in de Lage Landen, Duitsland en Polen. In Belgïe staan er op korte termijn twee nieuwe uitbreidingen op til.

“De plasticbusiness gaat enorm hard. Sinds de waste ban van China in 2017 zet Europa extra in op recycleren in zijn regelgeving. Tegen 2030 moet bovendien een minimumpercentage aan gerecycleerde materialen in bepaalde producten verwerkt zitten.”

“We moeten dus meegroeien, maar tegelijkertijd erop letten dat we ons niet vergalopperen. De recyclingsector is er eentje met veel falingen en mislukkingen, waarin veel middelen hebben en controle houden cruciaal zijn. Dat we al die tijd probleemloos hebben kunnen meedraaien, stemt ons trots, maar tegelijkertijd blijven we op onze hoede.”

“Het blijft kwestie om ons goed te laten begeleiden tijdens deze groeispurt, ook op bouwvlak. Zo zal na edibo ook edibosud ons begeleiden in de bouw van onze grootste en duurste vestiging tot nog toe, in Neufchâteau. En ook in Lommel komt er nog een uitbreiding aan. We zijn ervan overtuigd dat edibo en edibosud een constante factor kunnen blijven spelen in ons groeiverhaal.”

 

(Inter)nationaal groeiverhaal? Laten we praten!

Industriële start-up of gevestigde waarde in de industriële sector? Binnen of over onze landsgrenzen heen? Wat uw groeiverhaal ook is, wij hebben er als industrieel aannemer met meer dan veertig jaar ervaring zeker oren naar.

Vertel ons alles over uw plannen en wat u van uw toekomstige aannemer verwacht tijdens een vrijblijvende kennismaking. Contacteer ons voor een afspraak en bekijk intussen zeker onze realisaties over diverse sectoren heen.