BESIX Infra is een van de grootste spelers in wegenbouw en infrastructuurwerken van Vlaanderen en Brussel. Een uitstraling die niet langer paste bij hun verouderde magazijnen in Schelle. Projectleider Roy Dries vertelt hoe edibo tabula rasa maakte en voorbij enkele spannende uitdagingen manoeuvreerde.

Opstart in vijfde versnelling

Van een lange verkenningsfase was binnen dit project geen sprake. Nog voor de inkt van het samenwerkingscontract met BESIX Infra helemaal droog was, gingen onze constructive challengers aan de slag met de voorbereidingen voor:

  • De afbraak van 2.000 m2 aan magazijnruimte
  • De nieuwbouw van een splinternieuw magazijn, inclusief signalisatiedienst, werkplaats voor de bordenbouwers en opleidingslokalen

In totaal nemen de nieuwe gebouwen straks zo’n 3.000 m2 in. Zowel de voorbereidingswerken, ruwbouwwerken als de binnenafwerking staan op het to-dolijstje van edibo.

Roy Dries zat als projectleider vooraan tijdens deze stevige rit. “We begonnen begin december 2023 met de allereerste afbraakwerken. Eind januari gingen we al van start met de funderingen voor de nieuwbouwwerken, en dat met nog twee weken kerstverlof tussen én ondanks de vele regen en vorst. Het bleek een voorbode van het strakke tempo dat onze challengers bleven aanhouden. Al tegen eind april leverden we de nieuwe gebouwen wind- en waterdicht op.”

In totaal nemen de nieuwe gebouwen straks zo’n 3.000 m2 in. Zowel de voorbereidingswerken, ruwbouwwerken als de binnenafwerking staan op het to-dolijstje van edibo.

Korte lijnen vs. hoogspanningslijnen

Een van de grootste aandachtspunten binnen dit project was het inbouwen van verschillende veiligheidszones rondom de bouwsite. Pal boven de af te breken en nieuw op te bouwen constructie bevindt zich namelijk een hoogspanningslijn.

“Dat leidde tot best wat beperkingen. Je kunt namelijk niet met zomaar ieder type hijsmaterieel of op eender welke hoogte aan de slag gaan. Rekening houdend met het advies van netbeheerder Elia en het uitzwaaibereik van de kabels bij felle wind spanden we drie verschillende zones af, die we koppelden aan specifieke veiligheidsvoorschriften en -initiatieven, zoals het aarden van onze kranen. Dankzij deze grondige voorbereiding en strikte opvolging van onze werfleider Teun ondervonden we op geen enkel moment problemen of gevaren.”

Atypische gevelpanelen

Een laatste challenge voor edibo was het plaatsen van een trapeziumvormig, geïsoleerd gevelprofiel tegen drie van de vier gebouwgevels. Dit in plaats van de standaard, vlakke industriële sandwichpanelen. “Ondanks dat dit de eerste keer was dat we met deze uitvoeringsmethode in aanraking kwamen, mogen we terugblikken op een heel sterk eindresultaat. Het is namelijk niet evident – zowel niet voor onze technisch tekenaars als onze plaatsers – om alle plaatsingsdetails op een dergelijk atypisch gevelpaneel af te stemmen.

Typisch edibo?

Voor projectleider Roy Dries staan de sterren gunstig met het oog op een volledige oplevering tegen het einde van het derde kwartaal 2024. “Dankzij het sterke voorbereidende werk van onze interne ingenieur, maar ook van onze werkvoorbereiders en landmeter, hebben we enorm snel kunnen schakelen bij de start van het project. Dat we ook de productie van de staalconstructie en de montage van het volledige gebouw helemaal in eigen handen hadden, droeg bij tot een zeer vlotte werf tot nog toe. We hopen natuurlijk op datzelfde mooie elan door te kunnen gaan tot en met de laatste schilder- en kitwerken.”

"Dat we ook de productie van de staalconstructie en de montage van het volledige gebouw helemaal in eigen handen hadden, droeg bij tot een zeer vlotte werf tot nog toe."

Architect Ants Studios: “Toewijding is zichtbaar in elke hoek van het gebouw”

Voor de bouwheer, vertegenwoordigd door het architectenteam van Ants Studios in Antwerpen, lag de grote meerwaarde in de samenwerking met edibo in de detaillering. “De proactieve benadering en uitstekende coördinatie van projectleider Roy en werfleider Teun waren van onschatbare waarde. Ze waren altijd een stap vooruit op de zaak en dankzij hun vermogen om hun BIM-voorbereidingen met ons te delen, konden we in realtime snel schakelen. Het resultaat is een project dat van de robuuste structuur tot de fijnere afwerkingen vakmanschap en zorg uitstraalt. De aandacht voor detail en toewijding op vlak van kwaliteit vanuit edibo zijn vandaag duidelijk zichtbaar in elke hoek van het gebouw.”

Op zoek naar een industrieel aannemer die snel denkt én handelt?

Heeft u een industrieel bouwproject in de steigers staan dat nood heeft aan extra oog voor detail? Bij edibo hebben we meer dan 40 jaar ervaring in de meest uiteenlopende industriële sectoren. Wij begrijpen dus iedere nuance die bij een nieuw gebouw in uw bedrijfstak komt kijken.

Wij nodigen u graag uit om onze visies samen te leggen om hopelijk tot een even mooie samenwerking te komen als bij bovenstaand project. Contacteer ons voor een vrijblijvende kennismaking en bekijk in tussentijd zeker onze diverse realisaties.