Van vloeistofdichte gebouwcompartimenten tot een sprinklersysteem dat een Olympisch zwembad met gemak kan vullen op amper drie minuten tijd. Voor de bouw van het nieuwe afvalcentrum van SGS in Gembloux (BE) stond het team van edibosud voor een challenge waarbij geen millimeter afgeweken mocht worden van de veiligheidsvoorschriften. Projectleider Cyril Sollas stond op de allereerste rij van dit fascinerend project.

Techniek en technologie hand in hand

SGS ondersteunt bedrijven en organisaties wereldwijd in het testen, inspecteren en certificeren van hun processen. Om deze bedrijven zo duurzaam en kwalitatief mogelijk te laten draaien, staan ze hen op de meest diverse manieren bij. Zo ligt de focus op de SGS-site in Gembloux specifiek op het verzamelen en sorteren van gevaarlijk en ongevaarlijk afval.

Het spreekt voor zich dat voor een dergelijk project een perfect uitgekiend bouwplan op tafel moet liggen. Concreet gingen onze constructive challengers aan de slag met de bouw van:

  • Gevelwerken in beton (premuren) en dakconstructie in geschilderd staal
  • 7 opslagcompartimenten met een inhoud van 9,5 m3 tot 26 m3, bereikbaar via een centrale gang
  • Een verwerkingsruimte van 55 m2
  • Kantoren van in totaal 29 m2
  • Een technische ruimte en pompkamer van 26 m2
  • Een hightech sprinklersysteem in de vorm van schuimkanonnen

Naast de volledige coördinatie van bovenstaande bouwwerken waren we ook aan zet voor de elektriciteits- en HVAC-werken tot en met de uiteindelijke gebouwinrichting. Samengevat: een totaalproject dat bol stond van de technische en technologische hoogstandjes om de (brand)veiligheid in en rondom de gebouwen te garanderen.

Challenges in het teken van ATEX

Projectleider Cyril Sollas en zijn team stonden tijdens dit project voor meerdere stevige uitdagingen. De allesbepalende factor: de ATEX-regelgeving. De bouwwerken stonden volledig in het teken van deze Europese richtlijnen ter preventie van explosiegevaar.

“In een bedrijf waar dagelijks ontvlambare en chemische producten opgeslagen staan, is er logischerwijs geen enkele marge voor fouten. Bijna alles wat we er deden, diende volledig afgestemd te zijn op de ATEX-standaarden, met de bijhorende challenges van dien.”

Compatibele bouwmaterialen

“Het ene opslagcompartiment is het andere niet. Zo kan het product in het ene compartiment van een volledig andere (chemische) samenstelling zijn dan het product in het compartiment ernaast. Bijgevolg moeten ook de gebruikte bouwmaterialen 100% compatibel zijn met de opslagen producten, zodat er geen sprake kan zijn van een lek door bijvoorbeeld brand. De vloeren, wanden en goten van deze opslagtanks zijn vanzelfsprekend ook volledig waterdicht. Er is zelfs een automatisch lekdetectiesysteem aanwezig in de goten, die de centrale alarmeert bij een lek.”

Extreme veiligheidsmaatregelen

“Om een eventuele brand maximaal in de kiem te smoren, zijn de opslagzones met ontvlambare producten omringd door brandwerende (REI 120) wanden. Natuurlijke ventilatie moet de verspreiding van gevaarlijke dampen voorkomen en een waterdichte barrière moet het bluswater vasthouden.”

“Ook de verwerkingsruimte is volledig ATEX-proof. Deze kan hermetisch afgesloten worden en is voorzien van een ventilatiegroep van 3.000 m3/u en een automatisch blussysteem met inert gas. Kortom, er is een voortdurende wisselwerking gaande tussen constructie en techniek om de veiligheid voor werknemers en omwonenden te garanderen.”

Zes enorme schuimkanonnen

“Een traditioneel sprinklersysteem voldoet niet in een omgeving met dergelijke producten. Drie ondergrondse tanks met een individuele capaciteit van 20.000 liter bedienen zes generatoren die in drie minuten tijd samen 2.916 m3 schuim in de opslagcompartimenten kunnen spuiten. Dat is meer dan de inhoud van een Olympisch zwembad!

Typisch edibo?

“Onze grootste troef tijdens dit project was onze uitstekende relatie met de klant”, benadrukt projectleider Cyril. “We stonden steeds paraat om aan hun wensen tegemoet te komen. Zo vroeg de klant om de vloeren in de opslaggedeeltes visueel op te delen en om een beveiligde voetgangerszone aan te brengen, iets wat oorspronkelijk niet in de offerte zat. Het werd een prachtresultaat dankzij de ter plaatse gegoten betonnen goten en een epoxymortelcoating die bestand is tegen de zwaarste chemicaliën.”

“Daarnaast toonden we onze flexibiliteit en reactievermogen op de nodige momenten. Zo kwam de bestelde middenspanningscabine door de langere leveringstermijn pas maanden later dan gepland op de werf aan. Dit losten we snel op door de nieuwbouw te koppelen aan de elektriciteitsinstallatie van de bestaande SGS-gebouwen rondom, zodat de geplande opstart van de activiteiten van de klant nooit in het gedrang kwam.”

“Een aanpak die hopelijk ook in de toekomst zal lonen voor SGS, want de gebouwstructuur is nu al voorzien op een eventuele uitbreiding met extra compartimenten.”

Op zoek naar industrieel vakmanschap tot in de allerkleinste details?

Bent u als architect of opdrachtgever overtuigd van de manier waarop we deze opdracht deden uitmonden in een gevierd succes? Bij edibo staan dergelijke opdrachten – met een hoge complexiteitsgraad – helemaal bovenaan onze wishlist.

Heeft u de ideale challenge voor ons? Wij nodigen u graag vrijblijvend aan onze tafel uit om uw verhaal te komen doen. Neem contact met ons op en bekijk meteen al even een greep uit onze realisaties over tal van sectoren heen.