Een echte allrounder, zo kan je constructive challenger Rudi misschien wel het best omschrijven. Zijn officiële functietitel luidt Hoofdsamensteller en het atelier bij onze Belgische collega’s in Lommel is zijn place to be, maar ook op de werven is hij een graag geziene gast. 

Snelle leerling

Het is vandaag bijna 30 jaar geleden dat Rudi zijn allereerste nadrukken bij ons naliet. “Na mijn schoolperiode mocht ik op stage komen bij edibo en ik ben hier nooit meer vertrokken (lacht).”

Als hoofdsamensteller last Rudi het verwerkte staal vanuit de zaagmachines op de juiste punten aan elkaar. Daarna werkt het lassersteam zijn lasnaadvoorbereidingen verder af.

“Het is mijn taak om de detailtekeningen van de verschillende constructie-elementen foutloos te interpreteren en om de belangrijkste primaire verbindingen te maken.”

“Planlezen speelt dus een cruciale rol in mijn job en is iets wat ik me in mijn beginjaren bij edibo zelf heb aangeleerd. In vergelijking met vandaag waren de plannen zelfs nog een stuk complexer, want indertijd werkten we met overzichtsschetsen in plaats van detailtekeningen. We moesten dus alle verbindingen nog eerst zelf uitdokteren voordat we effectief aan de slag konden gaan.”

“Niet gemaakt voor één ding”

Naast het samenstellen, ontfermt Rudi zich over het onderhoud van machines en rolbruggen. Ook zorgt hij ervoor dat al het nodige materiaal aanwezig is in het atelier zodat iedereen zijn job perfect kan uitoefenen.

“En tussendoor help ik mee met het transport van de stalen constructie-elementen richting de werven. Nu en dan neem ik ook daar laswerken voor mijn rekening. Samengevat zit er heel veel afwisseling in mijn job, maar dat heb ik ook nodig. Ik ben niet gemaakt om altijd met hetzelfde bezig te zijn.”

“Met welk type van constructies ik me het liefst bezighoud? Het iets complexere werk, zoals ronde kolommen waar nadien glaspartijen tegen worden geplaatst. Iets typisch voor autoshowrooms. Allesbehalve simpel om op te meten, maar geweldig om aan te werken en om het eindresultaat te mogen aanschouwen.”

Met iets meer dan 20 zijn ze, het team in het Lommelse staalatelier. Maar geregeld zoeken we er nieuwe, gemotiveerde collega’s die niet bang zijn van een uitdaging.

Gezocht: sfeermaker met sterk hoofd

Met iets meer dan 20 zijn ze, het team in het Lommelse staalatelier. Maar geregeld zoeken we er nieuwe, gemotiveerde collega’s die niet bang zijn van een uitdaging. Met een staat van dienst zoals die van Rudi weet hij perfect naar wie we op zoek zijn.

“Natuurlijk moet de wil aanwezig zijn om er iets van te maken. En naast sterke handen moet je – zeker in de job van samensteller – ook een goed hoofd op je schouders hebben staan om de plannen te leren lezen.”

“Maar langs de andere kant: het moet ook niet altijd te serieus zijn. Een beetje losbol is zeker welkom. Zelf ben ik ook wel een sfeermaker, zo is de radio nooit ver uit mijn beurt.”

“We werken vandaag samen met een mooie mix van jonge en ervaren mensen. Sommigen werken hier even lang als ik, anderen komen pas kijken, maar leren snel bij dankzij de hulp van de collega’s en de interne opleidingen. In mijn ogen is alles hier aanwezig om een lange en mooie carrière uit te bouwen: zowel tijdens als buiten de werkuren. Anders blijf je niet zomaar ergens 30 jaar plakken (lacht).”

Van FC Kolonie naar de koersclub

En eens de lasmaterialen opgeborgen zijn, waar houdt Rudi zich dan het liefst mee bezig?

“Ik spreek regelmatig ’s zondags af met vrienden om eropuit te trekken met de koersfiets, met het verplichte pintje tussendoor natuurlijk. Voordien heb ik 25 jaar lang als voorstopper gevoetbald bij FC Kolonie, een lokale liefhebbersclub, maar intussen zijn mijn knieën te zwak geworden. Ik denk dat ik te veel tackles heb ingezet (lacht). Maar ik blijf een trouwe supporter naast het veld.”

Een job als constructive challenger bij edibo?

Ben je zelf op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bij edibo zijn we regelmatig op zoek naar nieuwe medewerkers. Neem een kijkje naar onze openstaande vacatures en waag je kans als onze volgende constructive challenger.