Een industriële bouwuitdaging gaan we nooit in ons eentje aan. Ook al bepaalt het lot vaak met welke bouwpartners we in zee gaan tijdens een project, we zullen altijd op zoek gaan naar gedeelde visies. In dit artikel laten we Wesley Vandenberk van dbv architecten in Hasselt aan het woord. Wat zijn voor hen de grootste challenges binnen de industriële bouwsector, zowel vandaag als morgen?
“Details maken het verschil”
Dbv architecten en edibo zijn allesbehalve vreemden voor elkaar. We hebben intussen al een aantal gezamenlijke realisaties achter de rug, waaronder de bouw van het nieuwe distributiecentrum en de aangrenzende kantoren voor RIDGID in Sint-Truiden, Punch Powertrain in Sint-Truiden en Heraeus Electro-Nite in Houthalen-Helchteren.
“Op dit ogenblik zijn we samen aan de slag voor scholenproject Wico Campus Neerpelt, onze eerste samenwerking binnen een openbare procedure”, vertelt Wesley Vandenberk. “De werkhallen binnen dit project leenden zich, gezien hun functie, perfect tot een industriële aanpak, ondanks dat het om een schoolomgeving gaat.”
“De grote sterkte van deze samenwerking is dat we elkaars ideeën optimaliseren. Vaak is het binnen de industriebouw een uitdaging om een kwalitatief ontwerp ook effectief in de praktijk om te zetten. Maar met een industrieel aannemer die ook actief meedenkt op esthetisch vlak is dat met verve gelukt.”
“Wat voor een architect binnen een dergelijk project ook het verschil maakt, is enerzijds de sterke voorbereiding vanwege de aannemer. Om het opnieuw te vertalen naar dit specifieke project: nog voordat de allereerste spade in de grond stak, was alles duidelijk voor de partijen binnen het bouwteam. De werkvoorbereiding is des te intensiever, maar het zorgt ervoor dat we als architect enkel nog een controlerende functie hebben tijdens de bouwwerken. We hoeven niet meer voortdurend te gaan corrigeren.”
“Maar de grootste toegevoegde waarde ligt volgens ons in de details. Ook al staat ons ontwerp op punt, we weten dat we nog heel wat winst kunnen boeken met een aannemer die de uitvoeringsdetails perfectioneert. Bijvoorbeeld door het aanpassen van de volgorde van de werken en het optimaliseren van de uitvoeringsdetails, zoals de raamaansluitingen, de overgangen tussen materialen, de funderingsaanzetten… Dat kan alleen maar met een ervaren partij die ook mee is met de theorie.”
“Zo stemden we binnen dit project de stabiliteitstechnische berekeningen van ons studiebureau Stabiliteit af met de berekeningen van het interne studiebureau bij edibo. Dat geeft ons én de opdrachtgever een dubbel gerust gemoed nog voordat we de werken aanvatten.”
“Niet zomaar een gebouw rond een machine bouwen”
Hoe kijken Wesley en zijn collega’s naar het bredere industriële bouwplaatje?
“Voor ons, architecten, speelt de esthetische factor natuurlijk een belangrijke rol binnen onze ontwerpen. We zijn blij om te zien dat ook de industriële bouwheer almaar vaker om meer beleving vraagt in zijn projecten. De tijden van secce, vierkante industriële dozen liggen grotendeels achter ons. Ook de eigenaar van een groot logistiek bedrijf stapt vandaag sneller op ons af voor een architecturaal uitdagend project. En omgekeerd krijgen we de bouwheer ook steeds vaker overtuigd om het visuele sterker uit te spelen. Een mooie evolutie.”
“Hoe zich dat in de praktijk uit? Het is niet zo dat we zomaar een ontwerp bouwen rond de machines binnen een bedrijf. We gaan samen met de bouwheer na hoe we op een persoonlijke, unieke manier architecturale kwaliteit in het project kunnen blazen. Bijvoorbeeld aan de hand van alternatieve gebouwvormen, warme materialen zoals hout, extra daglicht, het kan op zoveel manieren.”
“Binnen project-WICO gebeurt dit onder meer door verschillende gebouwen naar één centrale as te richten. In combinatie met grote raampartijen stimuleren we op deze manier het samenwerken tussen de verschillende afdelingen.”
“Circulair en flexibel bouwen wordt steeds belangrijker”
Wat zijn volgens dbv architecten tot slot de huidige en toekomstige uitdagingen binnen de industriële bouwsector?
“Het gaat zo snel tegenwoordig. Aan uitdagingen geen gebrek. Te beginnen met het EPB-verhaal. De wetgeving rond thermische isolatie en luchtdichtheid van industriële gebouwen wordt almaar strenger. Dit alles valt niet los te trekken van het hele klimaatgebeuren en de bijhorende roep naar meer hernieuwbare energie.”
“Daarbij wordt het eveneens belangrijker om opgevangen regenwater zoveel mogelijk op het eigen terrein te laten infiltreren of om het water te hergebruiken, bijvoorbeeld binnen de industriële processen.”
“En tot slot is er nog het hele vraagstuk rond circulair en flexibel bouwen dat aan belang blijft winnen. Als we vandaag aan een (industrieel) bouwproject beginnen, denken we misschien al niet meer 30 jaar vooruit in de tijd. Er kan nog zoveel gebeuren tussendoor: een uitbreiding, een overname, een faillissement…”
“Een industrieel gebouw is niet langer een tijdloos statisch geheel. Circulair bouwen vertaalt zich daarom niet alleen meer op vlak van milieu-impact, maar ook op vlak van functioneel hergebruik. Kunnen we het gebouw in de toekomst eenvoudig uitbreiden, inkrimpen, opsplitsen of inzetten voor heel andere doeleinden? Die wat als-factor proberen we vandaag daarom standaard mee te nemen tijdens het ontwerpproces. Kunnen we bijvoorbeeld lichte wanden combineren met grote overspanningen in plaats van omgekeerd? Het worden nog interessante tijden.”
Architect op zoek naar een challenging industriële sparringpartner?
Bij edibo start het belangrijkste deel van ons werk al meteen na de tekentafel. Als industrieel aannemer willen we uw ontwerp niet alleen uitvoeren, maar ook graag challengen. Waar kunnen we het bouwtraject zowel financieel, praktisch als qua beleving nog optimaliseren op basis van onze industriële bouwervaring? Mogen we met u meedenken? Neem alvast contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.