Bij edibo bestaan we intussen iets meer dan 40 jaar. Van die 4 decennia werken we er exact 3 samen met garage- en familiebedrijf Valckenier uit Aalst in Vlaanderen. Het bewijs dat de bouwsector dan wel mag veranderen, op een goed partnership plakt geen vervaldatum. Mede-eigenaar Koen Valckenier praat over 30 jaar aan samenwerking en over zijn eigen uitdagingen in de wereld van de autoverkoop. 

“De eerste schets was er pal op”

De eerste kennismaking tussen familiebedrijf Valckenier en edibo vond plaats in het jaar 1991. In dat jaar namen Koen en zijn broer de zaak van hun vader over.

“Op dat ogenblik was er nog maar sprake van één enkele garage. Maar de bouwplannen voor een tweede garage waren wel al concreet. Mijn vader had een tijdje voordien op een receptie kennisgemaakt met projectleider Stanny, intussen op pensioen, maar toen nog volop aan de slag voor edibo.”

“We nodigden Stanny uit om te kijken wat edibo voor ons kon betekenen. Hij haalde zijn pen boven en begon te schetsen. Wel, die schets was er pal op en loste meteen al onze verwachtingen in. Ook van mens tot mens zat de communicatie meteen heel goed. Dus besloten we om edibo een kans te geven met de bouw van onze eerste garage.”

“10 minuten stilte”

30 jaar later kunnen beide partijen terugblikken op een resem samenwerkingen. “Vandaag hebben we 13 vestigingen onder onze hoede, verspreid over de regio’s Brussel, Oost- en West-Vlaanderen. Daarvan hebben we 6 nieuwbouw- en 4 renovatieprojecten toevertrouwd aan edibo.”

“Voor ons was het simpel: bij bouwen of renoveren hoort zo weinig mogelijk stress te komen kijken. De factoren die daar een grote invloed op hebben zijn tijd en budget. Zaken waar we ons nooit zorgen over hebben moeten maken bij edibo. Meetstaten en definitieve offertes komen altijd mooi overeen en de planningen zitten superstrak in elkaar. Zo herinner ik me zeker 6 à 7 projecten waarbij de ramen perfect op de afgesproken dag geplaatst waren.”

garage met toonzaal voor wagens
“Vandaag hebben we 13 vestigingen onder onze hoede, verspreid over de regio’s Brussel, Oost- en West-Vlaanderen. Daarvan hebben we 6 nieuwbouw- en 4 renovatieprojecten toevertrouwd aan edibo.”

“Het grote voordeel voor ons als garagebedrijf is dat edibo tonnen ervaring heeft op vlak van garagebouw. Zij kunnen zich perfect inleven in dergelijke projecten. In die mate zelfs dat ze de rol van de architect perfect op zich kunnen nemen. Waar moeten de burelen komen? Welke uitdagingen komen bij de bouw van kelders, putten en bruggen voor een carrosseriebedrijf kijken? Ze zijn op alles voorbereid.”

“Of toch bijna alles. Tijdens een van onze renovatieprojecten herinner ik me dat het tien minuten lang toch wel heel stil werd aan tafel toen ik onze plannen voorlegde (lacht). Het idee was om een garage van de jaren 60, zo’n 8.000 m2 groot, te laten verbouwen. Van een showroom voor één merk naar een showroom voor verschillende merken, inclusief nieuwe werkplaats. Zonder dat onze 35 werknemers hoefden te verhuizen tijdens de werken. Oh ja, de twee bovenliggende appartementen moesten ook afgebroken worden.”

“Allesbehalve een lachertje dus. Maar ook daar: na die eerste minuten stilte hebben we nog urenlang samengezeten en kwamen we zelfs al tot een eerste plan van aanpak. Dat typeert perfect onze samenwerking.”

“Zelfs geen prijsvergelijking meer gevraagd”

“Sinds de jaren 2000 is het snel gegaan. De tijden van één garage voor één merk lagen stilaan achter ons. Centraliseren en breder nadenken was de nieuwe boodschap. Dus kwam het tot overnames en een uitbreiding van onze diensten. Carrosserie, wagenverhuur en de laatste jaren ook meer en meer het delen van wagens.”

“Doorheen de jaren is edibo moeiteloos samen met ons meegegroeid, net als het onderlinge vertrouwen. Voor het laatste project dat we samen hebben gedaan, hebben we zelfs geen prijsvergelijking meer opgevraagd. We zijn puur op vertrouwen in een nieuwe samenwerking gestapt. Wanneer het respect ten opzichte van elkaar goed zit, dan uit zich dat ook tussen de mensen bij beide partijen en uiteindelijk ook in de realisatie van het project.”

garage met toonzaal voor wagens
“Doorheen de jaren is edibo moeiteloos samen met ons meegegroeid, net als het onderlinge vertrouwen. Voor het laatste project dat we samen hebben gedaan, hebben we zelfs geen prijsvergelijking meer opgevraagd."

“edibo meenemen in onze toekomstplannen”

Net zoals we bij edibo leven voor de constructive challenges, staan er ook bij familiebedrijf Valckenier verschillende nieuwe uitdagingen op til.

“We blijven investeren. Een van onze nieuwe projecten op tafel is een centrale site uitbouwen waar we alle nieuwe wagens kunnen voorbereiden op keuring en verkoop. In totaal verkopen we zo’n 10.000 wagens per jaar, dus daar is capaciteit voor nodig. Het plan is om daar ook een parkeertoren te bouwen. De eerste gesprekken met edibo hierover zijn al achter de rug.”

“Het wonderlijke aan deze jarenlange samenwerking is dat we edibo intussen ook nauw kunnen betrekken in onze uitbreidingsplannen naar de toekomst toe. Hun kennis gaat ver voorbij het pure aannemersgegeven en dat is helemaal waar wij naar op zoek zijn.”

Kijkt u ook graag verder dan het project?

Bij edibo is uw project heilig, maar de langetermijnrelatie is voor ons minstens even belangrijk. Garagebedrijf Valckenier is een van de vele partners waar we al jarenlang met veel plezier en toewijding mee samenwerken.

In welke bouwplannen kunnen wij u bijstaan? Van de meest complexe renovatieprojecten tot een nieuwbouwdossier vanaf nul: vertel er ons alles over tijdens een vrijblijvende kennismaking. Contacteer ons alvast en bekijk in tussentijd onze verschillende realisaties.