Group ADW, importeur en transporteur van groenten en fruit, klopte in zijn zoektocht naar extra capaciteit aan bij onze edibo-collega’s in Lommel. In het Antwerpse Sint-Katelijne-Waver (BE) werken ze momenteel stevig door aan de laatste fase van een 11.600 m2 groot uitbreidingsproject. Op de planning: gloednieuwe gekoelde opslagruimtes, een transporthal en kantoren. Projectleider Wouter Van Asbroeck leidt je rond.

Het project

De volledige opdracht voor edibo bestaat uit drie fases. Samen vormen ze één grote constructie bijna 12.000 m2, aangebouwd tegen de bestaande gebouwen van Group ADW op hun site in Sint-Katelijne-Waver:

  • Fase 1 (5.600 m2) en fase 2 (3.500 m2): gekoelde opslagruimtes die voorzien zullen worden van koel- en rijpcellen
  • Fase 3 (2.500 m2): een nieuwbouw transporthal met laadkades en kantoorruimtes

Team edibo is aan zet van de funderingswerken tot en met de gevelafwerking van de nieuwe kantoorgebouwen. De bouwheer nam de voorbereidende grondwerken en de technieken voor zijn rekening.

De challenges

We zouden onze bijnaam constructive challengers weinig eer aandoen als we ons niet konden onderscheiden door een paar stevige uitdagingen te tackelen onderweg.

1. 7 x 45 meter lange houten spanten

“Waar fases 1 en 2 voornamelijk draaien rond het opslaan en koelen van geïmporteerd fruit, staat fase 3 helemaal in het teken van transport en de administratieve opvolging rond het hele proces”, vertelt projectleider Wouter.

“Dat laat zich ook voelen in de opvatting van de constructies zelf. Zo bestaan de dakconstructies binnen de eerste twee fases uit stalen vakwerk uit ons eigen atelier in Lommel. Deze verdwijnen nadien achter speciale isolerende sandwichpanelen, zogeheten frigopanelen.”

“Voor de nieuwbouw transporthal koos de bouwheer voor de architecturale oplossing: 7 houten dakspanten van telkens 45 meter lang. Volgens de betrokken onderaannemer is het nog maar een van de eerste keren in België dat spanten van dergelijke grootte worden toegepast. Zowel qua transport als qua montage kwam hier natuurlijk een pak voorbereiding bij kijken.”

"Voor de nieuwbouw transporthal koos de bouwheer voor de architecturale oplossing: 7 houten dakspanten van telkens 45 meter lang. Volgens de betrokken onderaannemer is het nog maar een van de eerste keren in België dat spanten van dergelijke grootte worden toegepast."

2. Flexibiliteit naar bijkomende werken

“Tijdens het project kregen we een aantal bijkomende verzoeken van de bouwheer. Zoals het herberekenen en versterken van de draagkracht van de betonvloer in de eerste bouwfase en het akoestisch optimaliseren van de laadkades om geluidsoverlast in de naburige woonwijken te beperken.”

“Dankzij een goede voorbereiding en het snelle schakelen van onze in-house ingenieurs en werkvoorbereiders, samen met de wekelijkse terugkoppeling met architect en bouwheer,  kwam de vooropgestelde planning tot nog toe nooit in de problemen.”

3. Net geen natte voeten

Een laatste uitdaging zorgde regelmatig voor nattigheid op de werf. Letterlijk dan toch. “Omdat er lange tijd geen buitenriolering aanwezig was – deze post zat in onderaanneming – en het water op de site amper weg kon vloeien, hebben we de plaatselijke boer een aantal keren moeten betrekken om te komen pompen. Geen sinecure, maar met de nodige plantrekkerij kwamen we ook hier goed door zonder kleerscheuren.” Alleen misschien een paar natte sokken?

Typisch edibo?

“Binnen dit project heeft vooral onze expertise over verschillende industriële sectoren heen ervoor gezorgd dat we altijd mooi op schema zijn kunnen blijven.”

“Uit ervaring weten we bovendien dat bij dergelijke gekoelde opslagruimtes een aantal aandachtspunten terugkeren, zoals een nog striktere aansluiting tussen isolatie, gevels en dak of het toepassen van specifieke dakdichting om condens te vermijden.”

“Bovendien konden we rekenen op onze sterke interne expertise om dit project stevig mee in handen te nemen. En voor mij persoonlijk was het de eerste keer dat een aantal onderaannemers actief hun digitale input en feedback leverden binnen de 3D-omgeving van het project. Een aangename kennismaking die zeker naar meer smaakt!”, besluit Wouter.

Welke challenges heeft u voor ons in petto?

Bij edibo zien we iedere challenge als een mooie kans om het verschil te maken. Daar waar anderen letterlijk hun schup afkuisen, blijven onze constructive challengers gemotiveerd zoeken naar oplossingen. Om uiteindelijk een project zonder gelijke op te leveren. Dat zit gewoon in ons DNA.

Dus vertel ons: welke uitdaging heeft u voor ons klaarliggen? Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak of een offerte. En neem in tussentijd zeker een kijkje naar onze realisaties over diverse industriële sectoren heen.