De bouwstiel leerde hij kennen op een boerderij, samen met een vriend, maar het was zijn vader die hem inleidde in de wereld van de industriebouw. In dit artikel stellen we constructive challenger Jonas aan je voor. Na vijf jaar als monteur bij edibo zet hij nu stilaan de stap naar ploegbaas. Net als zijn vader.

Van stal tot industriehal

Op zijn 26e heeft Jonas al een mooi parcours afgelegd bij edibo. Nochtans was het niet zijn oorspronkelijke plan om in de bouw te stappen.

“Ik ben meteen gaan studeren na het middelbaar, maar al snel merkte ik dat het toch niets voor mij was. Mijn pa vroeg me of ik het zag zitten om bij edibo te komen werken. Ze waren op zoek naar nieuwe monteurs, dus waagde ik mijn kans.”

Op dat moment beschikte Jonas nog niet over al te veel bouwervaring. “Toen ik 18 jaar was, nam ik samen met een vriend een vakantiejob aan op een boerderij dicht bij huis. Samen met de boer gingen we aan de slag met de bouw van zijn nieuwe stallen. Voor mij was het de eerste keer dat ik zoiets deed.”

“Maar ik ben een plantrekker, iemand die goed oppikt wat er rondom zich gebeurt en zo snel bijleert. Tijdens die vakantiejob heb ik een volledig prefab gebouw neergezet, leren tegelen, noem maar op.”

“Mijn vader kijkt niet op mijn vingers”

Onder de hoede van zijn vader maakte Jonas de edibo-werkwijze al snel eigen. “De overstap naar de industriële bouw verliep heel vlot in mijn ogen. Ik begon in een ploeg van 4, waar mijn vader op dat moment tweede man en op vrijdag vervangend ploegbaas was. In het begin moest ik voornamelijk kleine werkjes uitvoeren, en vooral goed opletten en vragen stellen.”

“Maar ik vond al snel mijn draai, ook dankzij de verschillende opleidingen. Mijn vader liet mij al die tijd gewoon mijn ding doen, ook toen hij een jaar later officieel ploegbaas werd. Hij keek zeker niet op mijn vingers. Na een jaar kwamen een paar collega’s al fluisteren dat ze ook een ploegbaas van mij gingen maken. Dus begon ik mijn vader wat extra in de gaten te houden (lacht).”

Dit voorjaar is die eerste stap richting ploegbaas gezet, met onder meer een opleiding rijbewijs BE en een driedaagse opleiding ‘Groeien tot ploegbaas’ bij Constructiv. Tijdens die driedaagse lag de nadruk op leidinggeven, ploegcoaching en communicatie. Wat is Jonas het meest bijgebleven hiervan? “Ik heb vooral geleerd dat het belangrijk is om op een individuele manier te communiceren met anderen. Niet iedereen is hetzelfde, dus je kan ook niet bij iedereen je boodschap op dezelfde manier overbrengen.”

Dit voorjaar zette Jonas de eerste stap richting ploegbaas, met onder meer een opleiding rijbewijs BE en een driedaagse opleiding “Groeien tot ploegbaas” bij Constructiv.

“Zin in ieder project”

Heeft Jonas een voorkeur qua type projecten? “Ik doe alles even graag, eerlijk gezegd. Ik geniet vooral van de variatie in de job. De ene dag monteren we staal, dan weer plinten of sandwichpanelen. De chemiesector is misschien iets minder comfortabel, omdat je dan de hele tijd met een veiligheidsbril moet rondlopen, maar safety first uiteraard (lacht).”

Vraag je Jonas naar zijn lievelingsproject tot nog toe, dan springt één project er bovenuit. “De Poort van Mierlo, in Nederland. We bouwden er kmo-units en kantoorruimtes voor een viertal bedrijven, maar het was vooral de toegangspoort die mij bij is gebleven.”

“De poort moest een 3D-look krijgen. Dat hebben we gedaan aan de hand van speciale plooistukken. We hebben verschillende stukken metaal – galvaplaten van 2 millimeter dik – ter plaatse geslepen, ontvet, laten poedercoaten en uiteindelijk bevestigd rondom de poort. Een heel uitdagend proces en ook heel mooi om te zien.”

Krachtbal in het weekend

Naar welke uitdagingen gaat Jonas tot slot na de werkuren op zoek? “Ik leef me vooral uit met krachtbal. Dat is een sport die ik een paar jaar geleden heb leren kennen via een vriend. Ze zochten nog iemand die groot en sterk was (lacht).”

“Het is een sport die vooral bekend is in Noord-Limburg, stukken van Antwerpen en West-Vlaanderen. De bedoeling is om een bal van 4 kg in het juiste vak te mikken, zonder dat de tegenploeg de bal kan opvangen voordat ie de grond raakt. Heel vermoeiend, maar vooral heel plezant!”

Op zoek naar een leuke uitdaging in de bouw?

Ben je iemand die, net als Jonas, zin heeft in mooie uitdagingen en ook graag blijft groeien en bijleren? Bij edibo kunnen we jouw motivatie en krachten zeker gebruiken! Neem alvast een kijkje tussen onze vacatures of maak spontaan met ons kennis!