Het gaat hard bij kaasverwerkingsbedrijf Flanders Food Productions in het Belgisch-Limburgse Lommel. Zo hard dat hun productiecapaciteit dringend opgeschaald diende te worden. Onze constructive challengers waren aan zet voor de eerste fase binnen dit traject: de nieuwbouw van twee gekoelde magazijnen tegen een bestaande opslagruimte. Werfleider Ruben Bloemen vertelt u meer over deze race tegen de klok.

Het project

Van kaasverwerking over verpakking tot private labelling. Bij Flanders Food Productions gaan dagelijks tonnen kaas door het bedrijf. Van daaruit gaat het onder meer richting groothandels en retail.

Met andere woorden: talloze afnemers die hun klanten geen dag in de kou kunnen laten staan. Aan edibo om ervoor te zorgen dat het wél doorlopend koud bleef op de site van FFP, zodat de kwaliteit en hoge productiecijfers gegarandeerd konden blijven.

Onze constructive challengers waren specifiek aan zet voor:

  • Nieuwbouw gekoeld magazijnen tegen bestaand magazijn aan: van ruwbouw tot afwerking, exclusief elektrische en koelinstallaties
  • Grond- en omgevingswerken
  • Afbraakwerken bestaande parking en aanleg nieuwe parking

Hun nieuwe gekoelde magazijnen rustten we uit met een inpandige kantoorruimte, laadkades en een grote technische ruimte voor de koelinstallaties.

De constructive challenges

Geen edibo-project zonder een aantal stevige challenges. Ruben Bloemen leidt je doorheen de voornaamste uitdagingen onderweg die we dankzij onze ervaring en expertise tot een goed einde brachten.

Straffe start 

“Tijdens de eerste fase van het project stonden we in voor de afbraakwerken van de bestaande parking. Die bevond zich op de plaats waar de nieuwbouw gekoelde magazijnen moesten komen.”

“Maar nog voordat we deze werken konden aanvatten, moesten we twee nieuwe buitenverhardingen aanleggen. Enerzijds een nieuwe parking, aangezien de bestaande parking werd afgebroken voor de komst van de nieuwe constructie. Anderzijds een bijkomende betonverharding voor het omleiden van de vrachtwagens, om zo de continuïteit van de productie te kunnen garanderen tijdens de bouwwerken. Dit realiseerden we op amper een maand tijd. “

Continue productieflow garanderen

“Daaropvolgend startten we met de effectieve uitbreidingswerken. Het nieuwbouwgedeelte bouwden we tegen de bestaande magazijngevel aan. In deze tussenmuur bouwen we de nodige openingen en poorten in, zodat er vlot verkeer mogelijk was tussen beide gebouwgedeeltes. In tussentijd dienden we ervoor te zorgen dat de productie ongestoord en maximaal kon blijven verderlopen.”

Kort, maar krachtig transport

“De nieuwbouw gekoelde magazijnen bestaan voornamelijk uit stalen constructie-elementen en betonnen brandwanden. Hoewel het staal vanuit ons atelier in Lommel welgeteld amper 5,1 kilometer diende af te leggen richting de werf, blijft een nachtelijk transport van 12 liggers van 30 meter lang natuurlijk altijd een beetje spannend.”

Vrij van stof, geluid… en geur

“Een uitbreiding in de voedingssector gaat altijd gepaard met een aantal extra uitdagingen. Zo zijn geluidshinder en stofvorming absolute no go’s.”

“Bovendien mochten de kazen niet gecontamineerd geraken door andere geuren, zoals de geur van brandstof die vrijkomt tijdens het vlinderen van betonvloeren. Beide gebouwdelen dienden tijdens de uitbreidingswerken daarom volledig van elkaar afgeschermd te blijven door middel van doorgedreven luchtdichting.”

Klein team, superkort op de bal

Binnen dit project werd er geen milliseconde getwijfeld. Dankzij het kleine projectteam en de feilloze plannen van onze werkvoorbereider konden we zeer kort op de bal spelen. Hierdoor stonden we ook voortdurend nauw in contact met de bouwheer en konden we onze ideeën rechtstreeks met elkaar delen.

Fase 2 van de uitbreidingswerken – met onder meer extra diepvriescellen en kantoren – staat in de nabije toekomst op het programma. Benieuwd of onze constructive challengers ook daar hun stevige schouders onder mogen zetten!

Wij wachten intussen op een nieuwe uitdaging!

Flexibiliteit is een van onze paradepaardjes: qua snelheid, qua samenwerkingsmogelijkheden, qua… noem maar op! Met edibo als uw industriële bouwpartner heeft u hoe dan ook een bouwbedrijf aan uw zijde met meer dan 40 jaar ervaring en expertise in de meest uiteenlopende industriële sectoren.

Welke challenge heeft u voor ons in petto? Neem contact met ons op en doe uw project vrijblijvend voor ons uit de doeken. Wij zetten er met plezier onze ideeën tegenover. Neem zeker ook al een kijkje naar onze realisaties in uw regio.