Punch Powertrain en edibo zijn al lang geen onbekenden meer voor elkaar. Integendeel zelfs, want over een periode van drie jaar waren onze constructive challengers volop betrokken bij de expansie van hun site in het Belgische Sint-Truiden. Toenmalig projectleider Jo Boonen, vandaag gedelegeerd bestuurder, blikt terug op een veelzijdige samenwerking, met een unieke bouwconstructie als ultieme kers op de taart. 

Het project

Tussen 2015 en 2017 bruiste het van de activiteit op de site van Punch Powertrain in Sint-Truiden. Onder impuls van investeringsmaatschappij LRM was de producent van versnellingsbakken in volle expansie op dat moment.

Na een eerste succesvolle kennismaking tussen edibo en LRM voor de bouw van het nieuwe distributiecentrum voor Ridgid, even verderop, kregen onze constructive challengers opnieuw het vertrouwen van de Limburgse investeerder.

Zo stonden we onder meer in voor de bouw en coördinatie van:

  • Meerdere productiehallen
  • Een logistieke hal
  • Kantoren en een kantine voor de medewerkers
  • Een geavanceerde testbank

Daarnaast namen we ook de renovatie van een bestaand gebouw op de site voor onze rekening, bestemd voor de bouw van testcellen. De totale oppervlakte van deze verschillende deelprojecten bedroeg in totaal meer dan 25.000 m2 en ging gepaard met een investering van maar liefst 20 miljoen euro.

De challenges

Wie “edibo” zegt, zegt “challenges aangaan”. Ook binnen dit meerjarenproject mochten we de borst natmaken voor een aantal mooie uitdagingen. Jo Boonen vertelt er u alles over.

Unieke testbank naar Duitse makelij

“De versnellingsbakken die van de band rollen bij Punch Powertrain moeten ook telkens getest worden op trillingen. Het bedrijf kocht hiervoor een testbank aan, die gerund zou worden door een Duits partnerbedrijf. Deze installatie was echter zo hightech – zowel op vlak van constructie als van ingebruikname – dat beslist werd om de aankoop van het testgebouw meteen mee op te nemen in de investering.”

“De bouw van deze testbank en de constructie eromheen bleken een echt huzarenstukje. Je moet het in feite bekijken als een betonnen gebouw dat letterlijk op veren staat binnenin een ander betonnen gebouw. Die veringen moeten externe trillingen tijdens het testen neutraliseren, zodat de testresultaten niet verstoord geraken.”

“Om niets aan het toeval over te laten, trokken we naar Duitsland om samen met de testbankbouwer een gelijkaardige constructie te bestuderen.”

Werf aan een zeer hoog tempo

“Aangezien het bedrijf in volle expansie was op dat moment, moesten de werken aan een hoog tempo plaatsvinden. De site was voortdurend in beweging, terwijl de bestaande productie gewoon bleef doorlopen.”

“Daarom nam onze interne studiedienst de voorbereidende (stabiliteits)studies voor zijn rekening. Door te proactief te werk te gaan, konden we zowel een stevig tempo als een hoge kwaliteit garanderen.”

Aandacht voor de looks

“Efficiëntie stond voorop binnen dit project, maar ook aan het esthetische plaatje werd gedacht. Net als bij de nieuwbouwplannen voor Ridgid gaf medebouwheer LRM de opdracht om de kantoren visueel in de schijnwerpers te zetten.”

“Binnen dit project viel de keuze op sandwichpanelen waarmee we gevelcassettes imiteerden. Een budgetvriendelijke oplossing die toch een hoogwaardige uitstraling opleverde. Met de complimenten van de opdrachtgevers!”

Typisch edibo?

“Deze opdracht voor Punch Powertrain zal voor altijd in mijn geheugen gegrift staan omwille van de lange en vruchtbare samenwerking en omwille van de grote variatie in opdrachten en complexiteit.”

“Vanuit edibo wisten we voortdurend een hoog tempo aan te houden, zonder in te boeten op kwaliteit op en naast de werf. Onze immer flexibele mindset zorgde hier opnieuw voor het verschil.”

Hoe belangrijk is een flexibele bouwpartner voor u?

Als industrieel aannemer met meer dan 40 jaar ervaring over tal van sectoren heen zijn we niet snel verrast. Dat wil zeggen dat we iedere uitdaging die u ons voorschotelt – hoe complex ook – met veel interesse zullen analyseren. Want de challenge is voor ons onmisbaar in iedere opdracht.

Welke opdracht heeft u mogelijk voor ons in petto? Wij zetten ons graag een keertje met u aan tafel om – geheel vrijblijvend – uw bouwplannen te bespreken. Contacteer ons en we gaan meteen voor u aan de slag.