Het is niet wat je ermee kan, maar wat je ermee doet. Dat is het motto dat u zowat bij al onze stabiliteitsingenieurs hoort wanneer het over de rekensoftware SCIA Engineer gaat. Wat deze digitale tool precies doet en waarom dit voor iedere betrokkene bij een industrieel bouwproject een onmiskenbare meerwaarde biedt? Dat leggen stabiliteitsingenieurs Raf Steensels en Jens Cannaerts in deze blog uit. 

Wat doet rekensoftware SCIA precies? 

 Aan de hand van deze 3D-software geven onze stabiliteitsingenieurs de beton- en/of staalstructuur van een constructie letterlijk vorm. We dimensioneren de onderdelen van de hoofddraagstructuur, zoals kolommen en dakspanten, tot de verbindingsstukken tussen de verschillende constructie-elementen. Het resultaat is een optimaal ontwerp van de structurele elementen – het skelet – van de volledige constructie.   

Het technische hoofddoel van deze software is om de algemene stabiliteit van deze constructie te garanderen. Daarnaast zorgt de software ook voor een duidelijkere communicatie binnen samenwerkingen met externe studiebureaus. Doordat SCIA gebruikmaakt van IFC-modellen zijn de ontwerpen namelijk binnen de meeste andere softwaretoepassingen leesbaar en dus ook vlot uitwisselbaar tussen verschillende bouwpartners. 

Sterke software, sterkere gebruikers 

 15 jaar geleden dimensioneerden we onze structuren nog in 2D. Vandaag bouwen we een 3D-basisstructuur op en kunnen we elk detail van dichtbij ontleden:   

  • Uit welk materiaal bestaat het constructieonderdeel?  
  • Wat is de exacte draagkracht op een specifiek punt?  
  • Is er een risico op eventuele doorbuigingen? 
  •  

In combinatie met de expertise die onze stabiliteitsingenieurs gedurende de afgelopen 40 jaar hebben opgebouwd, kunt u als bouwpartner daarom rekenen op een zeer compleet industrieel aannemer. Bij edibo weten we namelijk perfect hoe we de resultaten moeten interpreteren en dit binnen de meest complexe bouwcontexten.  

Eens ze het stabiliteitsontwerp definitief vorm hebben gegeven, geven onze ingenieurs hun plannen door aan onze werkvoorbereiders. Vanuit SCIA kunnen de werkvoorbereiders de ontwerpen van hun collega’s importeren in hun eigen ontwerpprogramma’s, zoals Tekla en Revit. Deze ontwerpen zijn telkens gekoppeld aan up-to-date rekennota’s, die op hun beurt kunnen dienen als basis voor op te maken offertes. 

Eens onze werkvoorbereiders hun gedetailleerde 3D-tekeningen op punt hebben staan, kan ons staalatelier of de betonproducent aan de slag met het op maat produceren van de verschillende constructie-elementen.  

Extra controlemogelijkheden bij externe studies 

Dankzij de uitgebreide mogelijkheden van de SCIA rekensoftware kunnen we bovendien quasi elk scenario mee opnemen in onze berekeningen, zoals: 

  • De risico’s bij aardbevingen 
  • De krimp- en uitzettingsfactoren bij temperatuurschommelingen 
  • De zettingsverschillen tussen verschillende funderingslagen 
  • Tweede-orde-effecten 

Deze functionaliteiten kunnen we onder meer toepassen binnen samenwerkingen met externe studiebureaus. Bijvoorbeeld wanneer een verzekeringsmaatschappij bepaalde bijkomende eisen stelt binnen een bouwdossier. Op zo’n momenten kunnen wij optreden als kwaliteitscontrole, maar evenzeer als klankbord. 

Korte en duidelijke communicatielijn 

Intern zorgt de rekensoftware van SCIA duidelijk voor een vlottere workflow. Maar bij edibo zorgen we ervoor dat ook de samenwerking met architecten, externe tekenaars en studiebureaus aan de hoogste efficiëntie verloopt. Bijvoorbeeld bij het uitwisselen van stabiliteitsplannen en rekennota’s vanuit deze software. 

Onze grote meerwaarde binnen dergelijke samenwerkingen? Onze rol als vertaler. Elke bouwpartij interpreteert de resultaten en normen die uit zo’n rekensoftware voortvloeien namelijk op een andere manier en spreekt hierdoor een lichtjes andere taal. 

Wij stemmen de violen en zorgen voor een eenduidige communicatie in beide richtingen, met onze stabiliteitsingenieurs als volleerde vertalers tussen onze eigen tekenaars en het externe studiebureau en/of architect. Voor bouwheren een hele geruststelling, want er is altijd een korte én klare communicatielijn tussen de belangrijkste bouwpartners binnen het project. Hierdoor is een eventuele aanpassing snel én in onderling overleg gebeurd.  

Op zoek naar een gefocuste speler vanaf dag 0? 

Bij edibo mag u rekenen op de ervaring en expertise opgedaan uit 40 jaar aan de meest uiteenlopende industriële projecten. Het is die kennis en kunde die elke dag meereist in onze stabiliteitsontwerpen. Geruggesteund door de modernste rekensoftware in de markt. 

Bent u op zoek naar een industrieel aannemer die, net als ons, niets aan het toeval overlaat vanaf dag 0? Dan bent u aan het juiste adres bij onze constructive challengers. Vertel ons alles over uw volgende bouwverhaal en wij zitten met plezier met u rond de tafel.