Het regent niet elke dag opdrachten voor de grootste bedrijven op deze planeet. We waren dan ook uitermate trots toen we in 2019 aan de slag mochten met de forse uitbreiding van de AB Inbev-site in Hoegaarden. Van de eerste stabiliteitsstudies tot de openingsspeech van toenmalig premier Wilmès: projectleider van dienst Maarten Roes neemt u mee naar een hoogtepunt in de nabije edibo-geschiedenis.

Nieuwe productielijn met een strikte deadline

Tussen mei 2019 en april 2021 schreven we een zeer prestigieuze realisatie op onze naam. ’s Werelds grootste bierbrouwer AB Inbev vertrouwde ons de uitbreiding van hun Hoegaardse site toe. Goed voor in totaal 21.000 m2 aan industriële nieuwbouwconstructies, waarvan:

  • 19.500 m2 aan opslag- en productieruimte
  • 1.500 m2 aan kantoren en sociale ruimtes
  • 12.000m² infrastructuurwerken rondom de nieuwe gebouwen

Het zwaartepunt van dit project was de bouw van een bijkomende productielijn voor hun bottelarij, waar dagelijks tienduizenden extra blikjes en flesjes gevuld zouden worden. Mét een deadline waar niet vanaf kon geweken worden. Tegelijkertijd bleven de werkzaamheden op de rest van de site gewoon doorlopen.

Design&Build als onze tweede natuur

“Dit project vond plaats volgens het Design&Build-principe”, blikt projectleider Maarten terug. “Dit betekent dat er al in een zeer vroege fase een akkoord was over het overkoepelende ontwerp en het stabiliteitstechnische verhaal, maar dat er nog heel wat architecturale beslissingen openlagen van zodra het project effectief van start ging op de werf.”

“Als verantwoordelijke hoofdaannemer komt het er in dergelijke projecten dus op aan om je zeer flexibel op te kunnen stellen naar bouwheer en architect toe. Zowel op vlak van planning als van budgetcontrole.”

“Het spreekt voor zich dat een sterke communicatie tijdens zo’n project primeert. Bij de minste verandering moet iedereen op de hoogte zijn. Maar net dat is wat edibo zo ligt: niet alleen dankzij onze flexibele natuur, maar ook dankzij de interne expertise die nodig is voor een dergelijk project.”

De challenges

Los van de Design&Build-gerelateerde uitdagingen, kregen onze constructive challengers ook een aantal andere pittige uitdagingen op hun bord.

1. Dubbele oefening voor nieuwe productielijn

“Naast de gebouwconstructie en de bijhorende stabiliteitsstudies, dienden we ook de stabiliteit en draagkracht van de betonvloer onder de nieuwe productielijn te garanderen”, aldus Maarten. “De puntlasten van de toekomstige productielijn zorgden voor een risico op zettingen omwille van de slechte en onregelmatige draagkracht van de ondergrond. In overleg besliste AB INBEV uiteindelijk om 6.000 m2 aan betonvloeren – onder deze productielijnen – van een grindkernfundering te voorzien.”

“Om het succes van beide constructies – gebouw en productielijn – te garanderen, dienden we bovendien voortdurend onze prioriteiten met die van het verantwoordelijke bedrijf voor de productielijnen af te stemmen. Een pittige, maar fascinerende evenwichtsoefening!”

2. Gevel naar het beeld van het befaamde Hoegaardenglas

“Misschien niet de meest complexe, maar wel een unieke uitdaging was het realiseren van de buitengevel. Die moest eruitzien als een gevuld Hoegaardenglas. Dit vulden we in met geïsoleerde voorgevormde betonpanelen onderaan en witte polycarbonaatplaten bovenaan. Dit concept hielden we aan rondom het volledige gebouw.”

3. ¿Hablas español?

“AB Inbev is een BEL 20-genoteerd en wereldwijd gekend bedrijf. De kans dat je met andere talen te maken krijgt, is dus reëel. Binnen dit project werkten we samen met een Spaans architectenbureau (Arquid) en met IPS, een internationaal studie- en ingenieursbureau. Op werfvergaderingen wisselden we voortdurend af tussen het Engels, Frans en Spaans.”

Typisch edibo?

Wat maakte dit project tot een op maat gemaakte edibo-samenwerking? “Onze tekentechnische, stabiliteitstechnische en financiële flexibiliteit, maar ook onze Design&Build-expertise, klantvriendelijkheid en open-boek-mentaliteit zijn voor mij dé fundamenten van dit succes geweest. Dat we ook realisaties voor wereldspelers tot een goed einde weten te brengen, mag oprechte fierheid oproepen. Het gebeurt toch niet iedere keer dat de premier van je land de speech komt geven bij de opening?”

Welk project maakt uw wereld mooier?

U mag gerust zijn, het hoeven voor ons niet altijd wereldprojecten zijn. Het belangrijkste is dat we aan een project kunnen meewerken dat uw wereld en die van uw stakeholders of klanten op een positieve manier verandert.

Wat kunnen we op dit vlak voor u betekenen? Wij als constructive challengers zijn alvast klaar om een project op wereldniveau te realiseren. Bekijk alvast onze referenties om een beter beeld te krijgen van onze expertises en contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak.