In het Antwerpse Wommelgem (BE) zijn onze constructive challengers momenteel hard aan de slag met de verbouwing en uitbreiding van een garage in luxewagens, met name Bentley, Lamborghini en Porsche. Business Unit Manager Antwerpen Maarten- ook projectleider binnen dit project – vertelt u hoe we dit Design & Build-project op onze typische edibo-manier aanpakken en hoe de bouwwerken intussen al mooi vorm krijgen.

Verbouwingsfase met technisch huzarenstukje

Tijdens deze fase plaatsten we een nieuwe betonstructuur binnenin een bestaand gebouw. “Het moeilijkste deel van deze werken is ondertussen uitgevoerd. We braken de aanwezige carwash en bestaande betonnen tussenvloer af. Die maken plaats voor onder meer een hogere betonnen tussenvloer, hefbruggen, een trappenhal, nieuwe vloeren, binnenwanden en brandwerende compartimenten.”

“Bijkomende moeilijkheid: van de bestaande site bestonden nog geen correcte as-built plannen van de ondergrondse riolering en wachtbuizen.  Met de graaf- en funderingswerken in het vooruitzicht, dienden we dus eerst proefsleuven te graven om eventuele schade aan de onderliggende riolering te vermijden. Oppassen geblazen, met andere woorden.”

“Maar de allergrootste uitdaging binnen deze fase was toch het inbouwen van de nieuwe 12 meter lange tussenvloer onder het bestaande dak. Door de beperkte ruimte was het niet evident om deze te monteren. Bovendien moesten we diepfunderingen aan de hand van micropalen voorzien. En dat met de bestaande riolering en kabels in de nabijheid én onder een bestaand dak.”

“Eens alle werken binnen dit gedeelte achter de rug zijn, zullen zowel de nieuwe werkplaats voor de wagens als de technische opslagruimtes er hun plaats krijgen. In tussentijd kunnen de eigenaars hun activiteiten onverstoord verderzetten, omdat we onze bouwactiviteiten netjes hebben afgeschermd.”

Nieuwbouwfase: mini-autostad in wording

Naast het bestaande gedeelte verrijzen er straks nog heel wat andere constructies. Met onder meer een gloednieuwe showroom, carwash, autolift, dakparking en sociale ruimtes breidt de site stevig uit.

“Wat hier vooral in het oog springt, zijn de dakparking en de hoogwaardige, grijze gevelpanelen die de typische Porsche-look bepalen. Vanuit edibo zorgen we voor de volledige opvolging van de ruwbouwwerken en technieken tot de uiteindelijke afwerking van de gebouwen. De oplevering is voorzien voor eind dit jaar.”

De allergrootste uitdaging binnen deze fase was het inbouwen van een nieuwe 12 meter lange tussenvloer onder het bestaande dak.

“Altijd uitgaan van plotse wijzigingen onderweg”

Ieder automerk heeft zijn eigen visuele en technische eisen wanneer het om de inrichting van ateliers en showrooms gaat. Zeker wanneer die merken Bentley, Porsche en Lamborghini heten. Bovendien kunnen deze eisen in sneltempo veranderen, dus is een sterke onderlinge communicatie cruciaal op en naast de werf.

“Binnen dit design&build-project werken we samen in bouwteam, met daarin de architect, de vertegenwoordigers van de bouwheren en het externe studiebureau. Gezien de aard van het project, hielden we er op voorhand rekening mee dat er nog heel wat aanpassingen op ons af konden komen tijdens de effectieve bouwfase”, haalt Business Unit Manager Antwerpen Maarten aan.

“Net daarom is het extra belangrijk om snel en duidelijk met alle partijen te communiceren. Voor ons, vanuit edibo, is ook de wisselwerking met de onderaannemers cruciaal. Wanneer we door een aanpassing in de plannen van het bestaande scenario moeten afwijken, moet ook iedereen binnen de keten meteen snel kunnen schakelen.”

“Extra focus binnen onze eigen afdelingen”

Dat snelle schakelen geldt eens te meer voor onze interne diensten bij edibo. “Iedereen moet meteen aan de slag bij de kleinste aanpassing: zowel de teams van calculatie, werkvoorbereiding als uitvoering. Een structurele wijziging heeft niet alleen effect op de 3D-tekeningen van de werkvoorbereider, maar bijvoorbeeld ook op de benodigde materialen, het totaalbudget en uiteindelijk op de planning van de werfteams en onze onderaannemers.”

Typisch edibo?

“Wat ons als constructive challengers binnen dit project typeert, is onze enorme flexibiliteit. We weten dat we in dergelijke projecten minstens twee stappen vooruit moeten denken en handelen daar ook meteen naar.”

“Als je ziet hoe nauw onze werkvoorbereiding bij dit project betrokken is en hoe sterk ze communiceren met de andere leden binnen het bouwteam, dan kan je volgens mij als bouwheer met een gerust hart de werf achterlaten. Dit zijn de projecten waar we ons als team volledig kunnen bewijzen.”

Welke challenge heeft u voor ons klaarliggen?

Kiest u ervoor om uw bouwproject in de handen van edibo te leggen, dan weet u dat u samenwerkt met een perfect geolied team, zowel met onze constructive challengers op kantoor als op de werf. Wat uw uitdaging ook is, vertel het ons. Maak een afspraak via ons contactformulier en laten we snel samenzitten.